Overstappen van arbodienst? 5 dingen die je moet weten.

Misschien denk je er al een tijdje over na om te switchen van arbodienstverlener. Weet dan, dat wanneer werkgevers willen overstappen van arbodienst, dat ze hun huidige contract vóór 1 oktober pro forma op moeten zeggen. Op die manier voldoe je namelijk aan de contractuele opzegtermijn van 3 maanden (de meeste arbodiensten laten hun contracten op 1 januari weer ingaan). En kun je per 1 januari overstappen naar een nieuwe arbodienst. 

Door op tijd na te denken over je huidige arbodienst kun je een weloverwogen keuze maken of je het contract met een jaar verlengt of dat je op zoek gaat naar een andere arbodienst. Wij helpen je bij die overweging met 5 dingen waar je op moet letten bij het overstappen van arbodienst.

Waarom zou je overstappen?

Vaak zijn bedrijven tevreden over hun arbodienstverlener als ze het goed met elkaar kunnen vinden. Maar ga eens bij jezelf te raden, wat mag ik eigenlijk verwachten van een arbodienst? Beperkte beschikbaarheid van bedrijfsartsen, lange wachttijden aan de telefoon en een verzuimpercentage van 8%. Dat zijn toch echt tekenen dat je misschien eens moet gaan kijken wat andere arbodiensten te bieden hebben. Niet alleen resultaat kan een reden zijn voor het overstappen van arbodienst. In sommige gevallen kan het zo zijn dat een bedrijf de arbodienstverlener ontgroeid of dat het nooit echt een goede match is geweest.

Kun je altijd zomaar overstappen?

In de meeste gevallen kun je gewoon overstappen naar een andere arbodienst. In een aantal gevallen is het iets complexer, omdat sommige verzekeraars verschillende eisen stellen aan je arbodienstverlener. Je bent dan als werkgever verplicht om zaken te doen met een gecertificeerde arbodienst. Vraag daarom voor het overstappen bij je verzekering na of dit voor jou het geval is, of stap over naar een gecertificeerde arbodienst. Hier later meer over.

Proactief of reactief?

Werkplezier, werkgeluk, duurzame inzetbaarheid en tal van vergelijkbare thema’s worden steeds belangrijker binnen het huidige bedrijfsleven. Zoals te lezen in een van onze eerdere blogs is 70 tot 80 procent van het verzuim in Nederland niet medisch. Daarom is het belangrijk dat je arbodienst meer is dan alleen een verzuimbegeleider. De focus moet liggen op pro actief voorkomen van verzuim. Zoek daarom bewust naar een proactieve arbodienst.

Is jouw arbodienst gecertificeerd?

Een goed punt om op te letten is de certificering van jouw arbodienst. Verschillende verzekeraars stellen specifieke eisen aan je arbodienst wanneer je een verzuimverzekering wil aanvragen. Dus mocht je willen overstappen van verzuim verzekering is het verstandig om uit te zoeken of je hiervoor een gecertificeerde arbodienst nodig hebt, en of je huidige arbodienst dat ook is. 

Daarnaast zitten er meer voordelen aan het overstappen naar een gecertificeerde arbodienst. Zij zijn namelijk verplicht om aan verschillende kwaliteitseisen te voldoen, zoals een goede klanttevredenheidsonderzoek, zichzelf continu verbeteren, een kwaliteitsmanagement systeem en nog veel meer.

Privacy wetgeving

Door de aanscherping van de privacywet AVG is er veel veranderd binnen de werkwijze van de arbodienstverlener. Waar het vroeger juist van belang was om gesprekken over re-integratie tussen werkgevers en medewerkers op gang te brengen, is dat nu een stuk moeilijker geworden door de nieuwe AVG wet. Een arbodienst mag bijna niks meer delen over de gezondheid van een medewerker. Al is het goed bedoelt van de werkgever, wanneer hij vraagt hoe het gaat met de zieke medewerker, kan hier weinig over vrijgegeven worden. Ook de opslag en verwerking van deze gegevens moet op een correcte manier gebeuren. Dit kan wat obstakels opleveren bij het overstappen naar een nieuwe arbodienst, omdat alle gegevens dan ook overgedragen zullen moeten worden. Zorg daarom bij het overstappen voor een arbodienstverlener die deze zaken allemaal op een professionele manier geregeld heeft. 

Ben je benieuwd of wij de juiste arbodienst zijn voor jou, klik hier om meer over ons te weten. Heb je nog vragen over het overstappen naar een andere arbodienst? Neem contact met ons op via info@cvbgezondheid.nl of bel naar 0318-734297.